In de periode 1990-1999 is door leden van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en De Vlinderstichting een grootschalig veldonderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van vlinders in de provincie Limburg.
Wie kent ze niet, de prachtig gekleurde atalanta's of dagpauwogen. Toch zijn dit maar twee van de 66 in Limburg aangetroffen soorten dagvlinders. De circa 85.000 vlinderwaarnemingen zijn verwerkt tot verspreidingskaarten en geven een duidelijk beeld van vlinders in onze provincie. Sommige soorten zijn algemeen en komen overal voor, maar andere zijn beperkt tot enkele regio's.
Het inventarisatie project heeft 10 jaar in beslag genomen. Circa 450 personen hebben hun waarnemingen ingezonden, 19 auteurs tekenden voor de soortteksten en 27 fotografen leverden hun foto's. De redacteuren, Reinier Akkermans, Raymond Pahlplatz en Kars Veling hebben het boek vervolgens gemaakt tot wat het is: het handboek voor de dagvlinders in Limburg.
Waardoor gaat een soort achteruit en wat moet men doen om het die soort weer voor de wind te laten gaan? Het 10-jarig onderzoek heeft een schat aan informatie opgeleverd. Per soort wordt naast de verspreiding uitgebreid ingegaan op beheer en bescherming. Terwijl de inleidende hoofdstukken een totaal beeld schetsen van de voor- en achteruitgang van de dagvlinders in Limburg. Bovendien hebben zich in de onderzoeksperiode enkele opmerkelijke zaken voorgedaan, zoals massale invasies van de distelvlinder of de oranje luzernevlinder en de terugkeer van het boswitje. Dagvlinders in Limburg is door zijn veelzijdige opzet, de schat aan informatie, de tientallen kleurenfoto's en overzichtstabellen een aanrader voor de veldbioloog en de natuurliefhebber.