In oktober 1990 verscheen het rapport “De Flora van het Leudal” als een gezamenlijke uitgave van Staatsbosbeheer en de Stichting Studiegroep Leudal e.o. (Bossenbroek, 1990). Het rapport beschrijft 592 plantensoorten, waarvan bekend was dat ze ooit in het Leudal voorkwamen, dan wel actueel in de periode 1980-1990 werden waargenomen en al dan niet ergens in een archief geregistreerd werden. Voor die inventarisatie werden zowel schriftelijke als verbale bronnen gebruikt. Het rapport heeft als ondertitel “Schatkamer of Puinhoop?” De vraag werd namelijk gesteld of de Flora van het Leudal beschouwd moest worden als een schatkamer van wilde planten of dat het een puinhoop was, waarin slechts storingssoorten en relicten de boventoon voerden. Hoewel in de verdere analyse van de gegevens conclusies verwoord werden die tot een antwoord konden leiden, werd de beantwoording op die vraag overgelaten aan de lezer.
Sinds 1990 is er veel gebeurd in het Leudal. De algemene milieucondities zijn op onderdelen verbeterd. Er is minder verzurende depositie vanuit de lucht (‘zure regen’) en ook de eutrofiëring als gevolg van stikstofdepositie is afgenomen. Ook de waterkwaliteit van het oppervlaktewater is aanzienlijk verbeterd. Daarentegen is de verdroging van het natuurgebied niet verminderd; de grondwaterstanden zijn structureel te laag om de aan natte terreincondities gebonden natuurwaarden te kunnen veilig stellen of te herstellen. Maar er zijn ook nieuwe terreinen aangekocht en ingericht en er is een flink aantal natuurherstelprojecten uitgevoerd.
Bovendien is de natuurwetgeving verbeterd en heeft het gebied een Europese standaard gekregen als Natura2000-gebied, waarmee de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn op het gebied van toepassing is geworden, met strenge regels voor het op peil houden en waar nodig en mogelijk herstellen van doelstellende natuurwaarden.
Daarnaast is er ook meer bekend geworden over de feitelijke natuurwaarden in het Leudal als gevolg van diverse uitgevoerde vegetatiekarteringen en de vele gegevens die daardoor en door vele vrijwilligers zijn verzameld.
Alles bij elkaar redenen genoeg om zich opnieuw af te vragen, hoe het , medio 2013, met de Flora van het Leudal gesteld is. Het doel van de voorliggende rapportage is dan ook om opnieuw de waarde van de huidige Flora van het Leudal te beschrijven, deze te plaatsen in een historisch perspectief, ze te vergelijken met de rapportage van 1990 en zo mogelijk een inschatting te maken van de toekomstige ontwikkelingen in het gebied die van betekenis kunnen zijn voor het voorkomen van plantensoorten.